preskoči na sadržaj
Vijesti

Radionica za poticanje čitanja

6.12. u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Županijskim Bibliobusom učenici 3. i 4. razreda vođeni Tinom Babić igrali  su kreativne i maštovite  knjiške igre za poticanje čitanja.  

         

Pogađali su naslove knjiga, spajali ilustracije s tekstovima i upoznali Ivy Pocket, Tom Gatesa i Natka Velikog, zanimljive likove iz popularnih romana za djecu i mlade.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 6. 12. 2018. 12:44

Sveti Nikola

5.12. točno u 10 sati na školska vrata pokucao je najdraži dječji svetac.

         

Uz pomoć članica Društva Naša djeca podijelio je poklone svoj djeci u školi i vrtiću, a mališani su ga pozdravili recitalom o zimi i veselom pjesmom.

            

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 5. 12. 2018. 12:35

Večer matematike

Početak prosinca rezerviran je za matematiku pa je  tako i ove školske godine 3. prosinca u 17 sati bilo veselo druženje uz mozgalice i zabavne matematičke zadatke za sve učenike i njihove roditelje od 1. do 8. razreda.             

                 

 

     

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 3. 12. 2018. 13:21

Zbornica na parketu

Tradicionalno sportsko druženje učitelja goranskih škola održalo se i ove godine  u Sportskoj dvorani u Mrkoplju, ali u organizaciji naše Škole koja je na prošlom susretu pobijedila.

                    

30.studenog u 15 sati okupilo se 10 ekipa. Igralo se u dvije skupine i nakon mnogo odigranih utakmica za pobjednički pehar borile su se ekipe iz Mrkoplja i Vrbovskog.  

 

Pobijedili su učitelji iz Vrbovskog. Čestitamo im i veselimo se sljedećem turniru na kojem će njihova škola biti organizator.

   

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 30. 11. 2018. 12:08

Đak veseljak i prometni znak

Učenici 1. razreda su  s učiteljicom Ljiljanom Novak 30.studenog  bili u Delnicama te u sklopu preventivne akcije MUP-a i partnera, u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Poštujte naše znakove, pogledali edukativnu predstavu Đak veseljak i prometni znak glumačke družine iz Zagreba koja kroz igru glazbu i ples djecu uči i informira o prometnoj kulturi i poštivanju prometnih znakova, a sve u cilju njihove sigurnosti.  

  

Posjetili su i  zanimljivu izložbu maketa vlakova gospodina Siniše Abramovića u Radničkom domu u Delnicama.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 30. 11. 2018. 11:59

Šuma u školi, škola u šumi

Hrvatske šume su i ove školske godine pokrenule edukativni projekt kojemu je cilj najmlađime naučiti kako postupati s jednim od najvećih bogatstava koje posjeduje Republika Hrvatska.

29.studenog gospodin Mario Antolić, dipl.ing.šumarstva održao je učenicima od 1.do 4. razreda iznimno zanimljivu radionicu kojom je približio  šumu i šumarsku struku djeci, upoznao ih sa šumskim biljkama i životinjama, ispričao priču o životu malog češera Pere Poletarca  i na kraju im pokazao kako izgleda sreća.

Vidjeli su i zube medvjeda i rogove jelena, pažljivo su svi slušali i puno naučili.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 29. 11. 2018. 12:04

Prvenstvo škole u šahu

23. studenog kao i svake godine  profesor Zdenko Jurković iz Šah kluba Goranka iz Ravne Gore proveo je natjecanje u šahu za djevojčice i dječake, naše učenike.

Ove godine organizator je bio posebno zadovoljan jer  se uz bijelo-crne šah figure našlo  22 šahista što je izvrstan broj, ističe profesor, za školu koja ukupno ima 55 učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 23. 11. 2018. 12:18

Pipi Duga Čarapa

22. studenog posjetili smo Gradsko kazalište lutaka u Rijeci i pogledali priču o najjačoj, najsamovoljnijoj i najneovisnijoj djevojčici na svijetu.

Priča je to o  Pipi koja se doseli u mali gradić u kojem se sve događa po ustaljenom redu, a mala, pjegasta djevojčica  drugačija je od svih drugih. Pipi živi sama, bez roditelja, s majmunom i konjem u dnevnoj sobi. Djeca u gradiću je obožavaju i ona zauvijek promijeni njihove živote...

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 21. 11. 2018. 13:03

Predavanje profesora Rudolfa Komadine

21. studenog 85-godišnji  gospodin Rudi Komadina, umirovljeni profesor matematike, govorio je učenicima od 5. do 8. razreda o nastanku spilje Lokvarke i o sastavu lokvarskog polja te strukturi planina koje nas okružuju.

Predavanje je upotpunio zanimljivim nacrtanim kartama podzemlja Lokava te pričom o postanku planeta Zemlje i zemaljske kore.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 21. 11. 2018. 12:52

Projekt Zdrav za 5

Studeni je Mjesec borbe protiv ovisnosti te se i ove školske godine provodi  u našoj Županiji nacionalni preventivni projekt koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti o akoholu, drogama i kocki. Policijski službenik PU Delnice, Andrej Fak je učenicima 7. i 8. razreda govorio o štetnim životnim navikama, ali i  pozitivnim životnim stavovima i o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 19. 11. 2018. 12:19

Sjećanje na Vukovar

16.11. prisjetili smo se tužne obljetnice pada Vukovara.

Svaki je učenik zapalio svijeću kao znak sjećanja i zahvale za sve stradale u tom gradu-heroju, gradu-simbolu hrvatske slobode.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 16. 11. 2018. 12:00

27.Goransko literarno sijelo

Lorena, Ema, Lana i Filipa sudjelovale su 15.11. na tradicionalnom literarnom susretu "Govor moga zavičaja" koji se ove godine organizirao u Severinu na Kupi.

Susret je to osnovaca i srednjoškolaca svih goranskih škola koji se predstave literarnim radovima  na govoru svog mjesta.

Naše djevojčice su u toplom i ugodnom okruženju Doma kulture u Severinu na Kupi  ispričale  priču o Valentinovu i ljubavi u školi.

Svaka je škola na dar dobila knjigu Zlate Bujan-Kovačević Blaščad, pripovijetke iz dvorišta i Čuvari baštine, zbirku zavičajnog govora učenika Srednje škole Delnice koju je uredila profesorica Jasminka Lisac.

Obje su knjige vrijedni zapisi za očuvanje jezičnog  bogatstva Gorskog kotara.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 15. 11. 2018. 12:33

Dabar 2018.

U  tjednu od 12. do 16.11. u cijeloj Hrvatskoj provodilo se natjecanje Dabar koje promiče informatiku i računalno razmišljanje. Uključilo se 526 škola, a natjecalo se 22 887 učenika u 5 kategorija. To je online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka. 

Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali, njih 28 od 1. do 8. razreda, a posebno smo ponosni na Ivu Milosavljević iz 4. razreda koja je u kategoriji MiliDabar ušla u 10 posto najuspješnijih natjecatelja.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 15. 11. 2018. 11:29

Dan škole

9.11. proslavili smo 161. godinu postojanja Škole u Lokvama. Bio je to dan pun plesa, pjesme i raznih iznenađenja.

Na samom početku svojom izvedbom razveselile su nas naše balerine...

a nakon toga svaki se razred predstavio na poseban, originalan način.

Uz drugašice i četvrtaše smo plesali...

....a šestaši su nas poučili o bojama prijateljstva...

Najzanimljivije je bilo natjecanje u karaokama, ali naravno s pravim voditeljicama i pravom komisijom kao iz Supertalenta.

Prema glasovima žirija najbolji su bili prvaši...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 15. 11. 2018. 10:41

Biblioklub Veliki

Članovi Bibliokluba Veliki  8. studenog raspravljali su o knjizi  Suverena čitateljica   engleskog književnika Alana Benneta. Raspravu je vodila Tina Babić iz Gradske knjižnice Rijeka.

Suverena čitateljica je kratak roman i idealno štivo za sve ljubitelje čitanja.To je politička i književna satira, ali je to ujedno i čaroban prikaz spasonosne i razorne moći čitanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 8. 11. 2018. 12:10

Blagoslov kruha

      

24. listopada  u 10 sati u blagovaonici naše Škole velečasni Zlatko Čibarić blagoslovio je kruh i krušne proizvode, a svi zajedno zahvalili smo prigodnim programom i  molitvom na svim plodovima zemlje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 24. 10. 2018. 11:06

Humanitarne akcije

Od 15. do 19. listopada učenici i učitelji prikupljali su prehrambene proizvode za Socijalnu samoposlugu "Kruh sv. Elizabete" u Rijeci.

      

To je projekt Franjevačkog svjetovnog reda koji kroz akciju Mladi protiv gladi potiče djecu da prema principu JEDNO DIJETE JEDAN PROIZVOD prikupe osnovne prehrambene namirnice koje se onda podijele najsiromašnijima.

 

Ne dvoji, za drugog izdvoji

naziv je Humanitarne akcije Hrvatskog Crvenog križa Solidarnost na djelu koja se ove godine provodi već 46.put.

Naši mali, a ustvari veliki, crvenokrišci su: Mateo Troha, Stjepan Čop, Petra Malnar, Iva Milosavljević, Niko Petelin, Neli Rudolf, Dino Tićak, Fran Žagar, Sara Bolf, Ema Čop, Vito Frančišković, Viktorija Marković, Filipa Miletić, Mia Milosavljević, Damjan Raukar i Lana Štimac.

Ukupno su prikupili 1741 kn, a posebno pohvaljujemo Stjepana Čopa iz 4. razreda koji je za pomoć ljudima u nevolji donirao svojih 50 kn.

Prikupljena novčana sredstva koristit će se za pružanje pomoći i poboljšanje životnih uvjeta osobama u potrebi na području djelovanja GDCK Delnice.

Zahvaljujemo svim roditeljima i mještanima, a isto tako i svim učiteljicama i učiteljima koji su se uključili u akciju i svojim prilogom doprinijeli njenoj uspješnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 22. 10. 2018. 12:56

Književni susret

U Mjesecu knjige i ove godine održavao se u Delnicama Međunarodni književni susret "Od mora do gora".

17. listopada u organizaciji Davora Grgurića i Etno-udruge "Prepelinc" iz Delnica posjetili su nas poznati hrvatski književnici Zlatko Krilić, Božica Brkan i Božidar Prosenjak.

Učenici su uživali u kratkim pričama i anegdotama iz njihovih života. Gospođa Branka pročitala im je  priču Čika čoka iz svoje  Kajkavske čitanke, a gospodin Krilić napeti ulomak iz njegovog najpoznatijeg romana Čudnovata istina.  

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 18. 10. 2018. 12:26

Festival prava djece

Od 9. do 26. listopada 2018. održao se već deseti put Festival  prava djece u 20 hrvatskih gradova, a ovogodišnja  poruka  je Slavimo dječja prava zajedno! Organizator Festivala je Alternator, udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti, a promiče se dječje stvaralaštvo, filmska umjetnost te prava i inkluzija.

16.10.  Ema Čop, Filipa Miletić, Sara Salkanović, Petra Malnar i Neli Rudolf  su u CineStaru u Rijeci zajedno s mnogim osnovcima iz naše Županije uživale u   filmovima sa snažnim porukama koje su osmislila i snimila djeca. Program je prilagođen osobama s oštećenjima vida i sluha i to je jedini i prvi Festival u Hrvatskoj potpuno inkluzivni za sve mlade, ljubitelje umjetnosti i prijatelje stvaralaštva.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 18. 10. 2018. 11:17

Natječaji kajkavskoga pjesništva

Svake godine  sudjelujemo na natječajima kajkavskoga pjesništva.

Na ovogodišnji 49.Zbor malih pjesnika koji se tradicionalno održava u rujnu u okviru programa kulturnih priredaba Dani kajkavske riječi u Zlataru pristigla su 292 rada, a prosudbena komisija odabrala  je pjesmu  Neli Rudolf  Proletje za tiskanje u Zbirci.

Proletje

Visibabe, petelinčake i kukurjeke,

si so se zbudile!

petelinčeke trubejo,

dremofke još dremajo, 

sunce greje, tičice kantojo.

Sneg se tupi, potok teče i šumi.

Šuma je propupala,

proletje jedva prčekala!

Pjesma Petre Malnar Za njega odabrana je između 477 pjesama iz 86 škola za objavu u Zbirci pjesama 38.Smotre dječjega kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić"- Sveti Ivan Zelina koja se održava svake godine u listopadu.

Za njega

Rada ga jeman du neba,

on je se koj mi treba.

Vavik ga skrivuč gledan,

nikome ga ne dan!

plove so mo juči,

koje pot za mano podrči.

Morbit i on mene jema rat?

Kada be bar to znola!

Ali ne znan pa se sikiram.

Kada bon velika ne bon se sikirala,

ali vavik bon ga se sječala!

 

Čestitamo Petri i Neli i njihovoj učiteljici Marijani Rakas.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 11. 10. 2018. 10:24

Likovni natječaj Volontiram-mijenjam svijet

Hrvatski Crveni križ najveća je humanitarna organizacija na području Republike Hrvatske koja ove godine obilježava 140 godina postojanja i djelovanja. Učenici 3. i 4. razreda sa svojom učiteljicom Likovne kulture Ljiljanom Novak slikali su likovne radove na temu "volontiranja" te na taj način obilježili 140 godina HCK.

Likovni radovi  Leone Vuković i Neli Rudolf  poslani su na Nagradni natječaj u Zagreb.

Leona

Neli

Prigodna izložba bit će organizirana 5. prosinca 2018. godine povodom Međunarodnog dana volontera u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i trajat će do 19. prosinca.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 5. 10. 2018. 10:43

Servisne informacije

Dodana nova kategorija u izborniku.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalibor Fak  datum: 3. 10. 2018. 16:23

Svjetski dan tablice množenja

Ove godine po osmi puta održao se Svjetski dan tablice množenja (WMTD - World Multiplication Table Day) obrazovni program koji se održava posljednjeg petka u rujnu, ove godine 28.9. pod motom "Matematika je zabavna".

Glavna svrha događaja je popularizirati zabavne oblike učenja matematike i poticati sve učenike da se prisjete množenja na ugodan i neobičan način.

Sudjelovalo je ukupno 4 579 škola, u Hrvatskoj 59, a dio te zabavne priče bili su naši učenici 3. i 4. razreda.

Projekt je pokrenuo Andrej Grabowski iz Poljske, matematičar i tvorac matematičkih karata te od 1998. pokretač Poljskog natjecanja u tablici množenja.

Svi natjecatelji dobili su medalju izvrsnosti, a troje najuspješnijih i slatku nagradu.

Najtočniji i najbrži su bili Petra Malnar, Fran Žagar i Marko Čop.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 3. 10. 2018. 10:38

Biatlon u Golubinjaku

Županijski skijaški savez u suradnji s Biatlonskim klubom Bjelolasica iz Mrkoplja 27. rujna prezentirali su učenicima naše škole biatlonski sport.

Učenici su uz pomoć Marijana Petrovića i biatlonaca Filipa i Mislava Petrovića imali priliku pucati iz biatlonskih zračnih pušaka, ali i saznati sve o tom kompleksnom sportu. 

Svi su bili jako uspješni, a mnogi su pokušali pucati  i nekoliko puta. Nadamo se ponovnoj suradnji te da će se netko od učenika  zainteresirati za taj zanimljivi goranski sport i možda krenuti stopama Jakova Faka.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 1. 10. 2018. 12:30

Međužupanijski susret učeničkih zadruga u Ogulinu

Lana i Stella iz 6. razreda i učiteljica Ljubica Oškera sudjelovale su na Susretu učeničkih zadruga 27. rujna u Ogulinu pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Domaćin je bila Učenička zadruga  "Regoč" OŠ Ivane Brlić Mažuranić. Susret je okupio osnovnoškolske i srednjoškolske zadruge Istarske, Promorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Održane su tri radionice u ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Zadrugari su se okušali u izradi košara od papirnatoga pruća, izradi ogrlica i narukvica od led žaruljica te  radionici platnenih lutaka.

Za sve zadrugare organiziran je  bio razgled ogulinskih znamenitosti kao i posjet Ivaninoj kući bajke. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 27. 9. 2018. 12:39

Gljivarijada u Liču

 Gljivarsko društvo Grljak iz Liča i ove je godine uspješno organiziralo Gljivarijadu koja je u petak 21. rujna započela edukacijom djece o gljivama, a nakon toga branjem gljiva na dvije lokacije u šumi uz pratnju vodiča. Učiteljica Ljiljana vodila je naše učenike koji su ubrali pun koš gljiva, a  one najljepše i najposebnije završile su na velikoj izložbi u Domu kulture u Liču.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 26. 9. 2018. 10:14

Hrvatski olimpijski dan

10. rujna obilježili smo Hrvatski olimpijski dan u Golubinjaku raznim  zabavnim, štafetnim igrama, potezanjem konopa, igrama na poligonu te na kraju kvizom na temu sporta i olimpijade. Učenici su bili podijeljeni u ekipe, a nasjuspješnije ekipe dobile su i slatke nagrade.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 10. 9. 2018. 10:44

Posjet gradu heroju

5. rujna učiteljica Vanja i naš osmaš Karlo Rupe otputovali su u Vukovar u sklopu projekta "Posjet osmih razreda Vukovaru". Putovali su s 8. razredom  iz Opatije i proveli 2 dana u upoznavanju grada i tužne vukovarske, ratne priče.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 7. 9. 2018. 12:32

Radionica robotike

Institut za razvoj i inovativnost mladih u projektu STEM auto u suradnji s našom školom organizirao je 5. rujna besplatnu radionicu programiranja, robotike i digitalne pismenosti. U tom projektu edukatori putuju po Hrvatskoj i održavaju radionice. STEM auto je "bibliobus" modernog doba, putuje po Hrvatskoj, prvenstveno po manjim mjestima i služi kao poticaj djeci i mladima da se zainteresiraju za vještine kritičkog razmišljanja i snalaženja u situacijama.

Polaznici ovih radionica postaju spremniji za izazove s kojima će se susresti kao građani 21. stoljeća.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 7. 9. 2018. 11:57

Naši prvaši

3. rujna, prvi nastavni dan u novoj školskoj godini počeo je kišnim kapima pa smo naših petero prvaša dočekali u učionici.

Pozdravili su njih i njihove roditelje riječima dobrodošlice razrednica Ljiljana, ravnateljica, načelnik i njihove starije prijateljice, članice dramske-recitatorske grupe.

Ove školske godine u našim klupama sjedit će samo 55 učenika, a  u  1. razred krenuli su Andrija Bolf, Katarina Brkić, Irina Čop, Frida Klobučar i Tena Tonković.

  :: opširnije :: 


objavio: Andreja Marković  datum: 7. 9. 2018. 11:34
» Arhiva naših vijesti    
 


Okvirni vremenik pisanih provjera

Vremenik natjecanja


Slikovnica "Neka svatko osjeća ono što čini drugome"

 

 


Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Zabavno i poučno

 

 

 


Zaštita na internetu


Za naše najmlađe

 

preskoči na navigaciju